Две патриотични заглавия за Левски от ТРУД

0
1131

Кой е лечителят на Левски

Ново патриотично четиво от Книгоиздателска къща “Труд” ще зарадва читателите, които обичат историческата литература и по-специално книгите, посветени на Апостола на свободата. Автори са журналистите Кристиан Иванов и Борислав Радославов, които от дълго време работят по темата.
Лечителят на Левски – така е известен йеромонах Неофит Калчев – е билкар, учител и свят човек. Той и отец Матей Преображенски–Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема, която Апостола получава след операция. Помощта им е безценна, за да може Левски да продължи святата си мисия. Отец Неофит предлага нов метод за лечение. Билките да се приемат през устата по малко прилагания до този момент метод, известен във фитотерапията като “мацарация”, или студено извличане на полезни вещества без варене или запарване. След 10–12 дни от лечението с билки Неофит Калчев получава тайна бележка само с едно изречение, в което пише: “Хвала на Бога и на двама ви с Миткалото, най-после се отървах от тази поразия.”
Скромният йеромонах Неофит Калчев доживява Освобождението, но никога не парадира със заслугите си към родината. Продължава да върши това, което умее най-добре – да лекува хората и да бъде учител. Животът го сблъсква с унижения, гонения, трудности. Но и с царски почести. Награждаван е лично от българския цар Фердинанд I и от руския император Николай II.
Неофит Калчев създава и издава първата българска енциклопедия по народна медицина, част от която е поместена в това издание. В книгата са поместени рецепти за най-често срещащите се болежки при възрастни и деца, някои видове компреси, бани и др. Отец Неофит пише: “Здравето действително е богатство: то е сила, то е веселие, то е щастие, то е всичко. То съставлява могъществото, благоденствието и напредъка на един народ. Без здраве всичките съкровища на света са нищо за човека.”
Както често се случва, след смъртта си бързо е забравен. Комунистическият преврат от 9 септември 1944 г. слага началото на период, в който народната медицина е отричана, а книгата на Неофит Калчев публично е изгаряна. България дължи много на Лечителя на Левски.

Лечителят на Левски
Кристиан Иванов, Борислав Радославов
Стр. 272
Цена 14,99 лв.

Купи онлайн тук

Нов тираж на “Апостолът на свободата” от Мерсия Макдермот

„Апостолът на свободата” (от Книгоиздателска къща “Труд”) е една от най-вълнуващите книги, писани за Васил Левски. Английската писателка Мерсия Макдермот, при престоя си в България, остава пленена от делата на Апостола и ги описва по един романтично-поетичен, но същевременно достоверен начин. Книгата на Мерсия Макдермот излиза през 1967 година от авторитетното лондонско издателство „Джордж Алън енд Ъндин” на английски език. От 1970 година, когато е първото издание на български език, до днес „Апостолът на свободата” е преиздавана няколко пъти. Книгата е преведена на български от Иван Градинаров. “За мен Левски не е личност, позната от най-ранните ми години, а внезапно откровение, ослепяваща светлина, която изведнъж озари живота ми. Левски не е поетична измислица – той е жив човек от плът и кръв. Малко са народите, които имат такива герои.”, казва Мерсия Макдермот.

Апостолът на свободата
Мерсия Макдермот
Стр. 368
Цена 15.99 лв.

Купи онлайн тук

Налични за разпространение на Книжна борса Искър, ет. 2, офис 37.