Историците и техният занаят – Увод в историческата критика

0
961

Марк Бооне (1955) е професор по средновековна история в Университета в Гент, Белгия. Най-важните му изследвания са в областта на социално-политическата история на фламандските градовете, интересува се и от теоретичните и методологичните проблеми. Съавтор е и на наръчник по историческа критика, който излезе на английски и немски. Историците и техният занаят, излязла в 2005 г., е продължение на този международно ценен труд, който при всяко преиздаване е актуализирана. Българският превод е основан на шестото му издание от 2019.

Книгата запознава читателите с методите за критично боравене с изобилието от информация, и с прилагането им към събития и развития от близко и далечно минало. Как да търсим нужните извори, как да ги оценим критично, как да постъпим, когато те си противоречат, за да стигнем до правдоподобна интерпретация на фактите и мотивите на действащите лица. Обръща се внимание и на начина, по който в течение на векове различните общества създават своята представа за миналото. Описва се и развитието на историята като автономна научна дисциплина и се обсъжда въпросът до каква степен идеологически, политически и философски убеждения влияят на представата, която имаме за миналото.

Книгата отваря нови хоризонти пред историци и журналисти. Тя е насочена и към студенти и изследователи от други области на хуманитарните и социалните науки и за всеки, изложен на явлението наречено fake news.

Историците и техният занаят. Увод в историческата критика.
Автор: Марк Бооне
Превод Раймонд Детрез
Първо издание, Твърда корица
С илюстрации 414 с.
Цена 22 лева.

Налична за разпространение на Книжна борса Искър, ет. 3, офис 20-1.

Купи тук