Нова поредица с ценни помагала за ученика от ТРУД

0
1046

КЛАСИКИТЕ, преразказани за ученици“ – амбициозното заглавие на новата поредица на Книгоиздателска къща “Труд” представя шест книги, в които всеки ученик от 7. до 12. клас ще открие преразкази на изучаваните творби по литература. За пръв път на книжния пазар се появяват от български автор толкова полезни помагала, като целта на автора и издателя е: да се предаде на учениците съдържанието на изучаваната от тях класическа литература по начин, който да акцентира основните достойнства на произведението; да се научат учениците да разказват голямо по обем съдържание, като безусловно се придържат към оригинала по творчески начин; да се подготвят учениците за следващата по-висока степен на лична интерпретация на голям по обем изходен текст – резюме; да се мотивират учениците да прочетат цялото произведение, като се събуди интересът им към сюжета; да се помогне на учениците да направят своите анализи, като се насочи вниманието им към по-задълбочено осмисляне на текста.
В поредица „Класиките, преразказани за ученици“ ще бъдат преразказани най-важните произведения от задължителната литература по програмата на Министерство на образованието, както и ще бъдат представени задължителните откъси с кратки коментари. Тъй като няма как да се преразкаже поезията, в книгите няма да бъдат публикувани задължителните стихове.
Книгата, която излиза най-напред, съдържа материала за 7. клас – Иван Вазов – повестта „Немили-недраги“: I, II, III, V, X глава, епилог; романът „Под игото“: главите „Представлението“ и „Радини вълнения“; разказът „Една българка“; Алеко Константинов – пътеписа „До Чикаго и назад“: откъса от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по-заможните американци ще посетят изложението “; романа „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“: главата „Бай Ганьо пътува“; Елин Пелин – разказа „По жътва“; разказът „Косачи“; Йордан Йовков – разказите „По жицата“, „Серафим“.
Следващата книга ще обхваща материала за 12. клас. Очаквайте я до края на годината.

Налична за разпространение на Книжна борса Искър, ет. 2, офис 37.

Класиките, преразказани за учениците от 7. клас
Виктория Колева
стр. 240
цена 9,99 лв.